Få en stærkere og glad ryg. Øvelser med Pilatesbold er klar til dig hos Butterfly Fitness Aalborg


Ondt i ryggen.

Rigtig mange har problemer med ryggen, og det er ganske ubehageligt. Men heldigvis går det hurtigt over igen, i hvert fald for langt de fleste. Men mange får igen ondt i ryggen, når de haft det én gang. Som regel er det ganske ufarligt at have ondt i ryggen. Og der er sjældent grund til at blive i sengen. Faktisk er det bedst at holde sig i gang og at bevæge sig, selvfølgelig inden for din egen smerte grænse. Og ja jeg taler af egen erfaring, da jeg er rygopereret i 2005 for slidgigt i ryggen, hvor jeg næsten ikke kunne gå pga. og smerter der stammede fra ryggen. Så personlig og fagligt ved jeg hvor vigtig det er at få trænet kroppen regelmæssigt og ikke mindst ryggen.

Årsager til ondt i ryggen

Hold i ryggen. Lumbago. Ischias. Myoser. Skæv ryg. Lige ryg. Hekseskud. Diskusprolaps . Ja, der popper masser af forskellige betegnelser op, når vi taler ondt i ryggen. Dette er udtryk for, at det ofte er vanskeligt eller umuligt at sige, hvad det helt præcis er, der giver besværet.
Selv med de mest avancerede undersøgelsesmetoder, fx scanning, kan lægerne langt fra altid sige med sikkerhed, hvorfor ryggen gør ondt. Ryggen og rygsøjlen består af et utal af forskellige væv, som alle i princippet kan overbelastes, gå i stykker og så gøre ondt.

Styrk din ryg

Når du ønsker en stærkere ryg, skal du også træne dine mavemuskler.
Du undgår mange problemer med ryggen ved at træne den, gøre den stærk. Træning af ryggen kan foregå på mange forskellige måder. Alle aktiviteter, som involverer ryggens muskler, kan bruges. Det gælder blot om at vælge det, du har mest lyst til - og det gælder alt fra løb, svømning til gåture og fitness.Du kan lave nogle simple ryg- og maveøvelser hjemme eller hos Butterfly Fitness.

Træn din mave og ryg dagligt.

Gør det simpelt og overskuelig, gerne på et bestemt tidspunkt af dagen.
Det tager ca. 12 minutter at gennemføre rygøvelserne.
Lave øvelserne i 45 sek. og gentag 3 gange
For at opnå det bedste resultat, skal du træne én gang dagligt.
Min erfaring er at rigtig mange har lettere ved at få lavet øvelserne når der benyttes en eller anden for
redskab. Her er 8 øvelser som du kan lave med stor bold:

Alle øvelserne starter med en lille forspænding, hvor du trækker navlen lidt ind og fornemmer en dyb
spænding i mave og ryg (træk navlen til rygsøjlen og et let spænd i din bækkenbund), sådan aktiverer du nogle af kroppens dybe muskler. Husk at holde hovedet i forlængelse af rygsøjlen. Fokuser på at arbejde med mave og rygmusklerne, dit hoved skal ikke løftes, men følge bevægelsen, som kommer skal komme fra din mave og ryg. Har du brug for hjælp til dette program så spørg endelig når du kommer til træning næste gang.

Brug din ryg med omtanke

At bruge ryggen med omtanke drejer sig om at være opmærksom på uhensigtsmæssige stillinger, for
eksempel foroverbøjning i længere tid. Du skal i det hele taget reagere på begyndende ømhed og smerte. Lyt til ryggen og find ud af, hvad den fortæller dig. Vær for eksempel ekstra opmærksom på at løfte med benene i stedet for med ryggen, samt at variere din arbejdsstilling.
Det er en rigtig god idé at bøje bagover i lænden, svaje, når du har rundet lænden ved foroverbøjning eller siddet i længere tid. Og i det hele taget: Lær din ryg at kende!

Husk at variere din arbejdsstilling

Når ryggen gør ondt
Går det galt, og du får ondt i ryggen, skal du forsøge at finde en stilling eller stillinger, hvor du har mindst ondt. Prøv i første omgang at ligge på maven og bøje dig bagover ved hjælp af armene. Det gælder specielt, hvis en foroverbøjet stilling har udløst problemerne. Bagoverbøjningerne må godt gøre ondt i lænden, men de må ikke provokere smerter, som trækker længere ned i det ene eller begge ben. Brug eventuelt noget smertestillende eller en ispose til at tage det værste ubehag. Som regel er der ikke noget i vejen for, at du bevæger dig. Ofte er det bedre at gå og stå end at sidde. Bevægelse lindrer smerte. Prøv dig frem og mærk, hvad der sker – hvad lindrer, og hvad forværrer.
Søg læge, hvis... Søg øjeblikkelig læge, hvis du pludselig mister kontrol over vandladning eller afføring. Eller bliver følelsesløs i skridtet. Og hvis du oplever kraftige smerter, som trækker ud i det ene eller begge ben, eller oplever nedsat kraft i benene, bør du også søge læge.
Hvis du i det hele taget er usikker, og dine gener ikke ændrer sig til det bedre, bør du søge hjælp hos din egen læge.

Langvarige smerter i ryggen

Selvom langt de flest rygsmerter fortager sig i løbet af få uger, og 90 procent ifølge undersøgelser er
smertefrie efter seks uger, er der enkelte, som døjer med langvarige gener – kroniske rygsmerter.
Rygtræning ser ud til at kunne hjælpe mange. Desuden drejer det sig om at komme hele vejen rundt, når mulige årsager skal afdækkes. Det kan dreje sig om fysiske forhold med kroppen og din brug af den, fx arbejdsstillinger. Og det kan dreje sig om psykiske eller sociale forhold, for eksempel problemer på arbejde eller i parforhold. Alt sammen kan bidrage til ondt i ryggen.
Når du træner ryggen, skal du starte blidt og bygge gradvist op. Hvis du er usikker på, hvordan du gør, kan du søge hjælp hos en fysioterapeut.
Desuden er det helt afgørende, at du holder fast og træner regelmæssigt i længere tid. Alt for mange giver op efter et par dage eller uger. Du skal måske træne i 3-4 uger, måske 3-4 måneder for at være sikker på en god opbygning af din ryg. Afhæning af din grundform.

Så tålmodighed!

Kærlig hilsen
Birthe

Kilde Netdoktor.dk

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Så skete det - Min helt nye blog er oppe at kører

Fedtfattige juleopskrifter - Fra tung til sund julemad med kalorieberegning.